Krustziežu blusu vabole: dabīgi veidi, kā dārzniekiem ar tām cīnīties

Ja jūsu zemes gabalā ir parādījies sīks melnais kāpurs, kas apēd kāpostus, rāceņus, redīsus, (parasti to lapas) un dažkārt pat jaunos mārrutkus, šie kaitēkļi ir krustziežu blusu vaboles.

To ir ļoti daudz, un tās nežēlīgi iznīcina jūsu ražu, kurā jūs ieguldījāt tik daudz darba, mīlestības un dārgā laika. Cīņa ar šiem dārza kaitēkļiem būs mūsu šodienas sarunas tēma.

Krustziežu blusu vaboles un tā apkarošana jūsu zemes gabalā

Krustziešu blusu vaboles ir mazi lēkājoši kukaiņi ar lielākām pakaļkājām un izliektu muguru.

Uz sava zemes gabala dārzeņu dobēm tās var sastapt gan vienkrāsainas (melnas, zilas vai zaļas ar metālisku spīdumu), gan divkrāsainas – melnas ar dzeltenu izliektu joslu virs spārniem. Tās tā sauc tāpēc, ka ļoti labprāt kaitē tāda paša nosaukuma augu ģimenei.

Barojoties ar augu lapām, tās izgrauž nelielus caurumus, var arī bojāt pumpurus, kātiņus un pākstis. Krustziežu blusu vaboles ir visbīstamākās sausā un karstā laikā.

Masveidā šie kaitēkļi var viegli iznīcināt stādus vienas dienas laikā. Mitrā un lietainā laikā to aktivitāte strauji samazinās. Taču tām nepatīk netīras lapas.

Lasi vēl: Kā ātri atbrīvoties no tarakāniem: vienkāršas lamatas un nav nepieciešamas ķimikālijas

Vienkārši tautas līdzekļi pret krustziežu blusu vabolēm

Jūs varat aizbiedēt tās no dobēm, apkaisot augsni ar tabakas putekļiem vai pat naftalīna bumbiņām (50 grami uz 10 kvadrātmetriem). Labs līdzeklis ir arī pelni, kas sajaukti ar tiem pašiem tabakas putekļiem vai kaļķi proporcijā viens pret vienu.

Var arī sagatavot īpašu šķīdumu. Litra burka pelnu jāaplej ar trim litriem verdoša ūdens, divas dienas jānotur, to pārkāš, pievieno šķidras ziepes un apsmidzina augus ar “neaicinātajiem viesiem” vairākas reizes ar četru, piecu dienu intervālu.

Cits cīņas variants ir augu apsmidzināšana ar etiķi. Uz spaini ūdens ņem glāzi deviņu procentu parastā etiķa vai divas ēdamkarotes etiķa esences.

Šiem kaitēkļiem nepatīk gaistošās vielas, tās, ko izdala tādi mums visiem labi pazīstami un iemīļoti augi kā dilles, ķimenes, koriandrs, samtenes un kliņģerītes. Jūs varat droši stādīt kāpostu dobes ar visiem iepriekš minētajiem augiem.

Mazajiem kaitēkļiem nepatīk bieža smalka pilienveida laistīšana. Īpaši, ja ūdenim pievieno sasmalcinātu ķiploku daiviņu, zaļās vērmeles vai pieneņu lapu uzlējumu.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment